bodemenergiesysteem aardwarmte

wat is bodemenergie?

Met bodemenergie kunnen onder meer gebouwen, woningen, kassen en fabrieken op een duurzame manier worden verwarmd en gekoeld. Er zijn verschillende systemen om gebruik te maken van de duurzame energie in de bodem.

Waarom kiezen voor een gesloten bodemenergiesysteem? 

Een bodemenergiesysteem in combinatie met een warmtepomp heeft tal van voordelen:

– Energiezuinig, een bodemenergiesysteem maakt gebruik van de constante temperatuur van de bodem om warmte te leveren in de winter en koeling in de zomer. Dit verreist minder energie.

– Koeling, de warmtewisselaar kan zowel verwarmen als koelen. Zomers blijft uw huis koel. Er is geen aircosysteem nodig, die elektriciteit verbruikt.

-Milieuvriendelijk, een  bodemenergiesysteem maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, aangezien de warmte uit de bodem wordt gehaald.

– Lange levensduur, de onderdelen van een bodemenergiesysteem hebben een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud.  

– Comfortabele gelijkmatige temperatuurregeling, een bodemenergiesysteem zorgt voor gelijkmatige koeling en verwarming van uw huis. Het systeem kan de gewenste temperatuur nauwkeuring handhaven en zorgt voor een consistente warmteverdeling zonder de lucht uit te drogen. 

– De bodem gekoppelde warmtepomp heeft geen buitenunit, waardoor deze geen last heeft van weer en wind en buiten geen geluid maakt.

OPEN BODEMENERGIESYSTEEM WKO

Wij zijn gecertificeerd om Open Bodemenergiesystemen (WKO’s) te realiseren. Bij een Open Bodemenergiesysteem wordt er daadwerkelijk grondwater verpompt. Dit wordt veel toegepast bij groter(e) gebouwen, dit komt door de grotere capaciteit van deze systemen. Heeft u interesse in een Open Bodemenergiesysteem en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met ons op.

Hoe kan ik een offerte vragen?

Een gesloten bodemenergiesysteem bestaat uit een bovengronds en een ondergronds deel. Het bovengrondse deel wordt gedaan door een installateur. Het verplicht voor de installateur om BRL 6000-21 gecertificeerd te zijn. Wij nemen het ondergrondse deel voor onze rekening. Wij zijn zowel gecertificeerd voor de BRL 2100 als de BRL11000. Indien gewenst kunnen wij u in contact brengen met een geschikte partij om het BRL6000 deel voor u te verzorgen.

U kunt onderstaande stappen doornemen voor het aanvragen van een offerte.

 

De eerste stap is het contact leggen met een installateur voor het bovengronds deel. Deze installateur zal op basis van uw specifieke situatie berekenen wat voor type en vermogen warmtepomp u nodig heeft om uw pand goed te kunnen verwarmen in de winter én goed te kunnen koelen in de zomer. De installateur zal een rendementsberekening voor u maken. Wilt u weten welke installateurs u kunt inschakelen en gecertificeerd zijn met de BRL6000-21 kunt u kijken op www.bodemplus.nl

Wij werken met diverse installateurs uit onze regio samen. U kunt hierover altijd contact met ons opnemen.

Op het moment dat de warmtepomp geselecteerd is en de berekening van het rendement opgesteld is door de installateur kan vervolgens het ondergrondse deel ontworpen worden. Wij kijken naar de benodigde energie die de bodem moet leveren over een periode van minimaal 25 jaar en middels speciale software, Earth Energy Designer, berekenen wij vervolgens hoe diep én hoeveel boringen er gedaan moeten worden. Vervolgens kunnen wij een offerte voor u maken voor de aanleg van het ondergrondse deel van de installatie.

Wij gaan eerst zorgen dat uw dossier compleet wordt gemaakt. Wij ontvangen van u of de installateur graag de onderstaande gegevens:

– Rendementsberekening/SPF verklaring van de installateur bovengronds;
– Bouwtekeningen;

Vervolgens zullen wij het project aanmelden bij de omgevingsdienst, dit is wettelijk verplicht. De omgevingsdienst zal vervolgens nog een laatste check doen en binnen 4 weken goedkeuring verlenen. De omgevingsdienst draagt er ook zorg voor dat uw gesloten bodemenergiesysteem wordt opgenomen in het landelijke register, dit zorgt ervoor dat uw belangen beschermd worden. Via de website WKO tool kunt u inzien waar in Nederland reeds bodemenergiesystemen actief zijn www.wkotool.nl

Vervolgens maken wij met u en de installateur een afspraak om werkzaamheden uit te komen voeren, deze bestaan uit

  • Het verzorgen van werkwater voor de boorwerkzaamheden (wij zijn wettelijke verplicht om leidingwater te gebruiken)
  • Het verzorgen van de opvang en afvoer van de boorspecie (dit is de opgeboorde grond, dit kan dit kan variëren van 1,5 m3 tot soms wel 20 m3 nat zand)
  • Het met onze boorstelling maken van één of meerdere verticale grondboringen.
  • Het plaatsen van één of meerdere verticale bodemwarmtewisselaars;
  • Het conform de BRL 11000 en BRL 2100 afdichten van de boorgaten;
  • Het aanleggen van het horizontale leidingwerk. Bijvoorbeeld een leidingsleuf 60 cm diep, voorzien van markeringslint, deze graven we tot aan de gevel nabij de technische ruimte. Vervolgens brengen wij het horizontale leidingwerk door de fundering/vloer naar binnen en sluiten het horizontale leidingwerk aan op een door ons te leveren en monteren verdeler.
  • Het schoonspoelen, ontluchten en afpersen van al het leidingwerk;
  • Het vullen van de leidingen met het juiste warmteoverdrachtmedium.

hoe werkt aardwarmte?